Katten behöver fleromättade fettsyror precis så som människan, men katten har ändå sina egna specialbehov. Jag har genom åren provat olika kosttillskott för pälsens välmående till mina katter, speciellt för att ge pälsen en extra finputs inför utställningar. Produkterna jag provat har varit olika: katterna har ogillat en del av produkterna så att de inte går med på att äta av produkterna ens då jag blandar med gourmetmat, andra produkter har inte gett någon effekt alls och vissa har förbättrat pälsens glans betydligt.
Eftersom jag är intresserad av kattens fettsyror kontaktade jag Mikko Griinari som är fettsyreforskare och docent i husdjursnäring vid Helsingfors universitet. Han är specialiserad på att utveckla kosttillskott baserade på fettsyrornas gynnsamma effekter. Detta är något han först gjort inom sitt konsultföretag och sedan som produktutvecklare för Nutrolin®-serien hos företaget Olini Ab. Mikko har i dagsläge utvecklat tio olika Nutrolin®-produkter för katter, hundar och hästar.
Bekanta dig med kattens Nutrolin®-produkter!Texten är skriven av kattuppfödaren Jaana Heikanen, här med sin katt Konsta, dvs. WW16 MW18 SW17 BW17 SC FI*Kharn-Ka Your Choice JW DVM DSM.
Hur blev du intresserad av kattens och hundens fettsyror?
– Jag sysslade länge med akademisk forskning om människans och djurens fettsyrebehov och -komplettering. Intresset för kattens och hundens fettsyrebehov väcktes via de behov de egna husdjuren hade. Först hade vi en hund som hade problem med huden och pälsen och sedan en gammal katt med stela leder. Våra egna husdjur har varit de första som fått prova mina nya oljeblandningar. Då vi kunnat se bra resultat så har dessa testprodukter sedan kommit med i den egentliga produktutvecklingen, berättar Mikko Griinari om sin husdjursbakgrund.
Vad är fett och fettsyror?
Så som alla har jag hört om hårda och mjuka fetter, om mättade och omättade fetter. Därför bad jag till att börja med Mikko berätta mer om fettsyror med katten i åtanke. Med hjälp av bilder och förklaringar lärde jag mig mer om fettsyror än någonsin tidigare.
I naturen förekommer det hundratals olika fettsyror och i maten ett tjugotal. Fettsyrorna delas upp i grupper beroende på längden av fettsyrans kolkedja och antalet dubbelbindningar. Fettsyrorna delas upp i kort-, mellan- och långkedjade beroende på kedjans längd, dvs. mängden kolatomer. Den största delen av fettsyrorna i kosten är långkedjade fettsyror.
Fettsyrorna delas dessutom in i mättade, enkelomättade och fleromättade fettsyror enligt antalet dubbelbindningar i kolkedjan. Mättade fettsyror är hårda fetter medan enkel- och fleromättade fettsyror är mjuka fetter. Mättade fetter är exempelvis smör och kokosolja. Den vanligaste enkelomättade fettsyran är oljesyra som finns i vegetabiliska fetter så som i raps- och olivolja.
Till de fleromättade fettsyrorna hör de essentiella fettsyrorna som både människor och katter behöver. Dessa essentiella fettsyror är linol- och alfalinolensyra, och de fås i huvudsak ur vegetabiliska oljor så som ur solros- och linfröolja, och i mindre grad ur kött. Då det är tal om kött finns linolsyra speciellt i kött från fjäderfä.
Kolkedjans dubbelbindningar ger fettsyrorna särskilda egenskaper. Fettsyrorna grupperas enligt antalet dubbelbindningar och enligt dubbelbindningens plats i kedjan. Den sista dubbelbindningens plats i fettsyrekedjan anger kedjans omega-tal. Enligt denna princip särskiljer vi bland annat på omega-3-, omega-6-, omega-7- och omega-9-fettsyror. Linolsyran är omega-6-seriens essentiella fettsyra (omega-6 LA) och alfalinolensyra hör till omega-3-serien (omega-3 ALA).
Är fettsyror nödvändiga för katten och varför?
– Absolut, precis som för oss människor, svarar Mikko Griinari.
Omättade fettsyror har en viktig roll i kattens kropp. Vissa fettsyror är essentiella för kattens välmående och utveckling medan andra är icke-essentiella. De essentiella fettsyrorna är linolsyra, arakidonsyra (omega-6 ARA) och dokosahexaensyra (omega-3 DHA). Det är oklart hur essentiell alfalinolensyran är för katten.
Då katten jämförs med hunden och människan hittar vi den största skillnaden i kattens behov av ARA och DHA. Människan och hunden kan effektivt producera ARA ur linolsyra samt mindre mängder DHA ur alfalinolensyra, men katten kan inte göra detta på grund av en speciell enzymbrist.
Essentiella fettsyror är nödvändiga för exempelvis pälsens och hudens välmående, för cellregenerering och immunförsvar hos alla katter, samt för hjärnans och ögonens utveckling hos kattungen. Dessutom är förhållandet mellan de olika fettsyrorna viktigt: fel förhållande kan öka inflammationskänsligehten vilket i sin tur kan förvärra hudproblem, ledbesvär och den äldre kattens hjärnfunktioner.
Mikko Griinari med sin katt Puustinen.
Varifrån får katten fettsyror?
– I naturen skulle katten ta hand om sitt fettsyrebehov i form av gnagare och fåglar, påminner Mikko Griinari.
Ur sina bytesdjur får katten alla de essentiella fettsyror den behöver, åtminstone till en nivå som möter kattens basbehov. Största delen av våra katter matas ändå med färdigmat så som blötmat eller torrfoder som innehåller förutom kött även vegetabiliska produkter samt färg-, smak- och tillsatsämnen och konserveringsmedel.
En katt som får färdigmat har stor nytta av ett tillskott av essentiella fettsyror, speciellt av ARA och DHA. Även katter som äter färskfoder (BARF) kan ha ett behov av ett tillskott av linolsyra.
Fettsyror som lämpar sig till katten och som katten har nytta av fås ur kött, så som gris och kyckling, samt ur fisk. Dessutom påverkar E-vitamin omega-3- och omega-6-fettsyrornas ämnesomsättning. E-vitamin fungerar som en antioxidant i kroppen och skyddar fettsyrorna mot oxidation.
Essentiella omega-3- och omega 6-fettsyror för katten
Arakidonsyra ARA omega-6 kött
Dokosahexaensyra DHA omega-3 fet fisk och fiskolja
Eikosapentaensyra¹ EPA omega-3 fet fisk och fiskolja
Linolsyra LA omega-6 solrosolja
¹Inte essentiell för katten, men EPA kan vara till nytta för speciellt den äldre katten.
Ålderns betydelse för behovet av fettsyror
LA, ARA och DHA är de viktigaste fettsyrorna för kattungen och den vuxna katten. Då katten blir gammal förändras behovet av fettsyror. Då katten åldras försämras dens spänst och rörlighet. Många ägare uppfattar att det är frågan om att katten blir lugnare då den åldras, men orsaken är ofta att kattens leder blivit styva. Det kan till och med vara frågan om artros och smärta i lederna.
Över 7 år gamla katter gynnas avsevärt av speciellt fiskoljans omega-3 EPA-fettsyror som dämpar inflammationsreaktioner, vilket påvisats i ett flertal undersökningar.
– I leder med artros spelar inflammationen en betydande roll och därför har den äldre katten stor nytta av ett tillskott av omega-3-fettsyror, EPA och DHA, påminner Mikko Griinari.
Efter intervjun var det på sin plats att kolla igenom mitt eget förråd av oljor. Jag kan nu konstatera att hundens näringsoljor inte ger kattens päls glans även om etiketten ser hur bra ut som helst.
Text: kattuppfödare Jaana Heikanen, texten är tidigare publicerad i den finska rastidningen för abessinier och somali (Aby- ja somalikissat ry:n jäsenlehti 1/2018).