Luktsinnet har en stor betydelse i hundens liv. Detta visar sig bland annat i att hunden i bästa fall har över 200 miljoner luktreceptorer. Människan har ca 5 miljoner av dessa. Området i hundens hjärna där lukterna processas är väldigt stort i jämförelse med hundens storlek. Nästan en åttondel av hundens hjärna är reserverad för lukter och att nosa.
Hunden har dessutom något som kallas vomeronasalorgan som reagerar på feromoner. Hunden har även ett utmärkt luktminne samt en ypperlig förmåga att särskilja olika lukter. Vissa hundraser är specialiserade på luktuppdrag vilket kan ses i mängden luktceller och hur nospartiet ser ut – dessa möjliggör noggrant nosande.
Att nosa ingår i en större helhet
Att nosa hör för många hundar ihop med att leta. Med hjälp av luktsinnet får hunden information om sin omgivning, exempelvis om vem som rört sig där, från vilket håll dessa kommit och åt vilket håll de fortsatt sin färd. Att nosa, och därmed att leta, behövs även för att hitta mat.
Jaak Panksepp har forskat i djurens känslor och enligt hans känslosystem skapar letandet (seeking) positiva känslor. Det är därmed inte konstigt att hundarna gärna luktar på saker och ting. Eftersom hunden är expert på att nosa, och då hunden även känner välbehag av att nosa, är det med tanke på hundens välmående viktigt att stödja hundens nosande. Många hundar nosar ”hela tiden”, deras nos jobbar konstant.
En del av hundens nosande är – enligt oss människor – aningen irriterande. Hunden går på promenaderna med nosen i backen och till och med låser sig vid någon doft. En del av hundens nosarbete är – enligt oss människor – istället mycket passande och önskvärt. Hunden kanske sysslar med nose work eller så används hunden som bruks- eller tjänstehund med spårningsuppgifter. Eftersom nästan alla hundar vill nosa på något dagligen lönar det sig att utnyttja denna egenskap. Vi kan erbjuda hunden mycket mer än endast ”onödigt” snusande. Genom att ge hunden luktupplevelser förbättras dessutom bandet mellan hund och ägare.
Dagsschema för nosuppdrag
Hundens dagsschema för nosande kan exempelvis se ut så här:
- Ge en del av hundens frukost i en aktiveringsleksak som det ramlar godis ur. Då får hunden leta upp maten.
- Ta med godis eller en del av hundens mat på morgonpromenaden. Kalla på hunden och be hunden vänta medan du sprider ut godiset på marken på en lämplig plats. Låt hunden leta efter godiset.
- Ge hunden en chans att snusa på morgonpromenaden. Gör det kontrollerat så att hunden inte rycker och drar dig efter sig i kopplet. Kanske hunden kan gå lös eller i en längre lina och få snusa i sin egen takt?
- Gör enkla sökuppgifter efter arbetsdagen. Göm olika föremål och låt hunden leta upp dem både ute och inne.
- Gå på kvällspromenad i skogen där hunden får snusa. Göm godis, låt hunden leta efter leksaker och gör några balansövningar på exempelvis trädstammar och större stenar.
Alternativ till nosjobb
Även följande föremål och övningar hjälper till att aktivera luktsinnet:
- aktiveringsleksaker som det trillar ut mat/godis från
- leta efter leksaker/godis hemma
- leta efter godis ute (använd olika underlag så som gräsmatta, skog, snö) OBS! Ifall du inte vill att din hund ska äta något från marken utomhus så gör inte denna övning ute, du kan istället använda gömda leksaker ute
- leta upp föremål ute, exempelvis en tappad handske
- leta upp människor som gömmer sig ute/inne (kurragömma)
- spåra (människospår, matspår, blodspår, etc.)
- lär hunden skilja på olika lukter: hunden ska markera den burk som innehåller tee då de andra burkarna innehåller exempelvis kanel och kaffe
- promenader i omgivningar med nya och annorlunda lukter
Det är enkelt att förse hunden med smarta uppgifter och på så sätt ge hunden tillfredsställelse. I sin enklaste form kan du kasta ut mat på gården och låta hunden leta efter maten. Då du ger hunden jobb för nosen kan detta även minska oönskat nosande eftersom hunden får förverkliga sitt behov att nosa på tillåtna sätt.
Texten är ursprungligen skriven av Pipa Pärssinen som är lärare på kennellinjen vid The Federation of Education in Central Ostrobothnia.
Mycket intressant! Jag undrar hur man gör för att få hunden att leta upp människor som gömmer sig ute/inne (kurragömma)
spåra (människospår, matspår, blodspår, etc.)
Tacksam för svar
Ingela
Har lärt mina sitta i badrummet medan jag gömmer mig. Sen ropar jag ”varsegod” och då vet dom att de får komma och leta, när de hittar mig får de godis. Gör likadant när jag gömmer godis i huset.
Jag gillar inte att man strör ut godis på marken. Eftersom de ramlar in rapporter,ständigt flera i veckan, om förgiftad mat utlagd i parker, tätorter,i skogen, i Sveriges alla hörn till för att skada djur tycker jag det är livsviktigt att maten inte letas upp ut utan kommer från mig och när jag sagt varsågod!
Godis-sök är otroligt bra för vår Newfoundland. Sker på säker plats och har gjort så nu i över 10 år.