Nu har det gått sju år sedan Lyra påbörjade hyposensibilisering – en behandling mot sin atopiska dermatit. Behandlingen består av injektioner med små mängder av det hunden är allergisk mot. Lyras immunterapi är helt skräddarsydd för henne, och där ingår kvalster och jästsvamp, medan vi valde bort pollen och fårull då vi inte sett någon märkbar skillnad. Ju färre allergener desto bättre brukar hyposensibiliseringen fungera. Lyra får sin spruta hemma, av mig, på tisdag var fjärde vecka. Vi kallar det för sprut-tisdag!
Introduktion av injektionerna
Lyra började med injektionerna i augusti 2016, drygt två år efter att hon fått sin diagnos. Det är en förhållandevis långsam introduktion för att kroppen inte ska få en chock. Därför ville vi fortsätta stötta kroppen med medicinerna som Lyra åt innan hyposensibiliseringen, det vill säga antihistaminer och kortison. Vi fasade ut kortisonet först, efter drygt ett år vill jag minnas. Efter ytterligare ett halvår hade vi slutat helt med antihistaminer också.
Läs matte Evelinas tidigare inlägg om Lyra:
Hjälp även via kastrering
Lyra kastrerades för fyra år sedan eftersom hon hade klåda i samband med löp – så kallad hormonell klåda. Lyra hade då varit helt utan kortison och antihistamin i ett års tid och jag var fortsatt väldigt noga med att föra dagbok över hennes klåda och vi kunde se ett mönster. Veterinären rekommenderade kastrering och vi kände att vi inte hade något att förlora på det.
En buköppning är ett stort ingrepp och det var förstås väldigt oroligt, men med tanke på resultatet och med facit i hand är jag så glad att vi valde operation. Lyra var väldigt ostabil i narkosen, stundvis nästan vaken och stundvis sjönk blodtrycket kraftigt. Hennes äggstockar och livmoder sätt väldigt långt in, och det i kombination med narkosen gjorde att det drog ut på tiden. Med tanke på omständigheterna så vågar jag knappt tänka på hur det hade gått vid en eventuell akut situation.
Lyras hälsa idag
I år har Lyra besökt veterinären mer frekvent än vanligt då det vid ett årligt hälsobesök upptäcktes ett litet blåsljud på Lyras hjärta. Vi blev remitterade till specialist för ett ultraljud av hjärtat, som tack och lov visade att hjärtat ändå är friskt och att hon inte kommer störas av blåsljudet. Jag hittade även en knöl på Lyras bröst som vi kollade upp och som visade sig vara en fettknöl, vilket var en stor lättnad!
Vad som värmer mest i mitt hjärta är hur bra Lyra fungerar på sin medicin i kombination med Nutrolin® SKIN & COAT. Lyra får trots sin allergi beröm av alla veterinärer för sin otroligt fina päls! Att Lyra är kastrerad är inte heller något som varken syns eller känns på pälsen, och jag är övertygad om att vi har SKIN & COAT att tacka för det.
Foto: Jennie Nilsson
Trots allergier lever Lyra livet
Numera är Lyra äldst i flocken då vi fick låta vår Nova somna in i augusti 2020, då 15,5 år gammal. Flocken består nu av Lyra, Axa och Nimbus, den sistnämnde är min mammas border collie som spontant flyttade in hos oss på heltid för två år sedan. Han är Lyras halvbror, och Axas kullbror. Förutom hundarna så har två tvåbenta syskon tillkommit, och därmed har framförallt tävlandet varit lite mer sparsamt de senaste åren. Jag och Lyra har precis tagit tag i agilityträningen igen och det är så roligt – vi hoppas kunna stå på startlinjen på tävling snart igen!
Att Lyra är äldst i flocken med sina drygt 9,5 år är dock varken något som stör henne eller något som märks av. Tänk om jag hade vetat för nio år sedan hur bra Lyras liv skulle bli trots hennes allergier! Tänk också om jag hade vetat hur många andra hundägare med klådhundar som jag kunnat ge tips och råd till! Jag blir så otroligt glad av att kunna dela med mig av mina erfarenheter och min kunskap till andra, som kanske är i början av den resa som jag och Lyra har genomgått.
Skribent: Lyras matte Evelina Hermansen
Följ Evelina och hennes gäng på Instagram på kontot @evelinahermansen.