Nutrolin® oleogel – nyheter 2024

Genom år av arbete föddes en innovation som ändraDE spelplanen för kosttillskott

Efter ett långt produktutvecklingsprojekt blev en finsk forskare först i världen med att omvandla fiskolja till en stabil gel.

Runt om i världen har man försökt omvandla flytande fiskoljor till en fast form, en oleogel, för att kunna kombinera fördelarna av både omega-3-fettsyror och andra näringsämnen. Detta skulle ge en samverkande effekt som är starkare än effekten av separata aktiva ämnen.

I det långa produktutvecklingsprojektet behövdes även lite tur för att lyckas omvandla fiskolja till en stabil gel. Vägen för multifunktionella pastor öppnades.

609.00kr1,218.00kr
499.00kr999.00kr
369.00kr739.00kr
Mikko Griinari och Nutrolin-kontorshunden Lily

Mikko Griinari var först i världen med att omvandla fiskolja till en stabil gel.

En oleogel för effektiv och trygg samverkan

”Forskningsbevisen för att fiskoljans omega-3-fettsyrorna reglerar kroppens naturliga inflammatoriska respons är starka. Till exempel vid artros har djur nytta av höga nivåer av omega-3 EPA och DHA. Omega-3-fettsyror skyddar inte bara kroppen, utan de stödjer även funktionen av andra kända, effektiva näringsämnen.

Oleogelen fungerar som ett aktivt bärämne. I den kan vi tillsätta sådana näringsämnen som inte skulle lösa sig i flytande olja”, förklarar Mikko Griinari för att poängtera betydelsen av innovationen.

I den process som Griinari har utvecklat utsätts inte oljan för värme, ljus eller syre, eftersom dessa är de känsliga fettsyrornas värsta fiender. De gör att oljan snabbt oxiderar, alltså härsknar. Oxiderad olja är skadlig för djur och människor: den försvagar immunförsvaret och orsakar tillväxtstörningar hos valpar.

”Att förstå hur skadliga härskna oljor är, är något jag vill förmedla till alla djurägare. Ingen myndighet eller dylik övervakar oxidationskvaliteten av produkter till djur så vi människor måste vara våra djurs förmyndare”, summerar forskaren.

”Internationella fettsyraforskare önskar att även hundmatsindustrin fick upp ögonen för risken med att tillsätta fiskoljor i porösa foderkulor som ständigt utsätts för oxidation. Konsumenterna skulle göra klokt i att rösta genom sina val, och välja ett foder med mycket lite eller ingen tillsatt fiskolja. Fettsyror kan enkelt tillsättas färska och säkra ur en flaska eller tub”, konstaterar Griinari.

Tre multifunktionella pastor för synliga resultat

De nya topprodukterna finns att köpa hos veterinärkliniker och djuraffärer.

Nutrolin® GUT & FLORA
  • Omega-3-fettsyror skyddar TARMVÄGGEN
  • Probiotika och prebiotika stödjer den MIKROBIELLA FLORANS funktioner.

Dagsdosen för en hund på 20 kg innehåller:
• 1000 mg omega-3 EPA + DHA
• En miljard livskraftiga, probiotiska bakterier (E. faecium)
• 50 mg E-vitamin

Förpackningsstorlek 200 g

Sammansättning

Fiskolja1)
Jästhydrolysat2)
Inulin3)
Krill Euphausia superba4)

Innehåller rikligt med:
1)Omega-3-fettsyror

2)Prebiotika MOS, betaglukan och kitin
3)Prebiotika FOS och fruktan
4)Omega-3-fosfolipider

NATURLIGA TILLSATSER

Enterococcus faecium, DSM10663/NCIMB 10415 (4b)5)
E-vitamin (3a700)
Tokoferolextrakt (1b306)
Rosmarinextrakt (2b)

5)Probiotika för balansering av tarmsystemets mikrobiella flora

ANALYTISKA BESTÅNDSDELAR

Fett 75,7 %
Protein 7,1 %
Fiber 8,1 %
Aska 5 %

Nutrolin® HIP & JOINT
  • Omega-3-fettsyror skyddar LEDERNA
  • Glukosamin och kondroitin stödjer ledvävnadernas FÖRNYELSE

Dagsdosen för en hund på 20 kg innehåller:
• 1400 mg omega-3 EPA + DHA
• 600 mg glukosamin HCl och 400 mg kondroitinsulfat
• 50 mg E-vitamin

Förpackningsstorlek 200 g

Sammansättning

Fiskolja1)
Glukosamin HCI
Kondroitinsulfat
Krill Euphausia superba2)

Innehåller rikligt med:
1)Omega-3-fettsyror

2)Omega-3-fosfolipider

NATURLIGA TILLSATSER

E-vitamin (3a700)
Tokoferolextrakt (1b306)
Rosmarinextrakt (2b)

ANALYTISKA BESTÅNDSDELAR

Fett 79 %
Protein 1 %
Fiber 0 %
Aska 5 %

Nutrolin® TEETH & GUMS
  • Ascophyllum nodosum havsalgen förebygger uppkomst av PLACK och TANDSTEN
  • Omega-3-fettsyror skyddar TANDKÖTTSVÄVNADEN

Dagsdosen för en hund på 20 kg innehåller:
• 1000 mg omega-3 EPA + DHA
• 700 mg havsalger (Ascophyllum nodosum)
• 50 mg E-vitamin

Förpackningsstorlek 200 g

Sammansättning

Fiskolja1)
Havsalg (Ascophyllum nodosum)
Krill Euphausia superba2)

Innehåller rikligt med:
1)Omega-3-fettsyror

2)Omega-3-fosfolipider

NATURLIGA TILLSATSER

E-vitamin (3a700)
Tokoferolextrakt (1b306)
Rosmarinextrakt (2b)

ANALYTISKA BESTÅNDSDELAR

Fett 79 %
Protein 2,5 %
Fiber 1 %
Aska 9 %

Nutrolin® HIP & JOINT-pasta
Dosering

Ge pastan med maten en gång om dagen.
Kan användas kontinuerligt.

*Fiskoljans omega-3-fettsyror stödjer kroppens naturliga immunförsvar

Omega-3-fettsyrornas effekt i kroppen har undersökts mycket. Låggradig, kronisk inflammation är ett intressant forskningsområde för näringsintervention. I de senaste undersökningarna har speciellt omega-3-fettsyrornas roll för att släcka inflammationer lyfts fram – dvs. inflammationsresolution. De signalsubstanser (eikosanoider) som initierar inflammationer bildas av enzymer ur arakidonsyra, och enzymerna katalyserar även inflammationsupplösande signalsubstanser ur omega-3-fettsyror. Dessa s.k. SPM (specific pro-resolving mediator) molekyler uppstår från omega-3-fettsyror som är bundna till cellmembranen. Mängden omega-3-fettsyror (EPA och DHA) i cellmembranen kan höjas rimligt snabbt, då dosen omega-3-fettsyror är tillräcklig (100-150 mg/kg0,75). Omega-3 alfa-linolensyra från vegetabiliska oljor är ineffektiv i detta avseende.

FÖRDJUPANDE KUNSKAP

Tre nya, innovativa Nutrolin® omega-3-oleogelprodukter för ledernas, tarmsystemets och munnens välmående

Fettsyreforskare och Nutrolin®-seriens utvecklareMikko Griinari

Mikko Griinari

 PhD, Olini Ab

I Nutrolin®-seriens produkter med ny konsistens utnyttjas den inflammationsdämpande effekt som fiskoljans omega-3-fettsyror har.

Då hundar som lider av artros får tillsatt fiskolja i sin kost lättas symptomen och rörligheten förbättras – enligt rådande uppfattning förklaras detta av den inflammationsdämpande effekt som fiskoljans omega-3-fettsyror har (Söderlund & Heikkilä 2019). Nutrolin® HIP & JOINT är det första, och fortfarande det enda tillskottsfodret ämnat för att upprätthålla ledernas funktioner som innehåller en sådan mängd fiskolja, att produkten kan antas ha en antiinflammatorisk effekt.

Nytt format

Nutrolin® HIP & JOINT kommer ut på marknaden i nytt format i början av 2024. Istället för flytande fiskolja och separata tabletter doseras omega-3-fettsyrorna som en oleogel, till vilken de mest använda lednutrienterna, glukosamin och kondroitin har tillsatts. Omega-3-fettsyrorna dämpar inflammationer i ledvävnaderna, och glukosamin + kondroitin stödjer ledvävnadernas regeneration.

Oleogel är ett aktivt, vattenfritt och stabilt bärämne som innehåller bra fettsyror, och i vilken det går att kombinera olika näringsämnen som är kända för att vara effektiva. Omega-3-fettsyrorna i tarmsystemets hälsoprodukt, Nutrolin® GUT & FLORA, dämpar tarmsystemets inflammationer, och probioterna balanserar tarmsystemets mikrobiom. På motsvarande vis har Nutrolin® TEETH & GUMS två verksamma komponenter: Ascophyllum nodosum havsalgerna minskar uppkomsten av plack och tandsten, och fiskoljan dämpar inflammationsprocessen i tandköttet.

Fiskoljans omega-3-fettsyror och inflammation

Omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande effekt har studerats aktivt sedan 80-talet. Låggradig, kronisk inflammation är ett intressant forskningsområde för näringsintervention.

De första mekanismerna som var föremål för forskning anknöt till förändringar i strukturen av immuncellers cellmembran, samt omega-fettsyrornas och omega-6 arakidonsyrans antagonism. Det konstaterades att omega-3-fettsyror minskade produktionen av inflammatoriska signalsubstanser, eikosanoider, som bildas av arakidonsyra. Därtill noterades det att eikosanoider som bildas av omega-3 EPA var biologiskt mindre aktiva än de som bildas av arakidonsyra (Calder 2010).

Vid millennieskiftet lyfte forskningen fram omega-3-fettsyrornas effekt på transkriptionen av proteiner, t.ex. cytokiner, som förmedlar inflammationer. I dessa studier har det identifierats tre centrala mekanismer genom vilka omega-3-fettsyror kan förhindra att den pro-inflammatoriska transkriptionsfaktorn, Nf-kB, aktiveras (Calder 2012).

Under de senaste åren har studier särskilt belyst omega-3-fettsyrornas roll för att släcka inflammationer – inflammationsresolution (Serhan & Levy 2018). Samma enzymer som bildar inflammatoriska signalsubstanser, eikosanoider, av arakidonsyra, katalyserar även inflammationsupplösande signalsubstanser ur omega-3-fettsyror. Dessa s.k. SPM molekyler (specific pro-resolving mediator) uppstår från omega-3-fettsyror som är bundna till cellmembranen.

Ett fiskoljetillskott i kosten höjer cellmembranens omega-3-fettsyrehalt (EPA och DHA) relativt långsamt. Hos hundar nåddes den maximala nivån av omega-3-fettsyror i de röda blodkropparnas cellmembran på 3 månader (Stoeckel m.fl. 2011). Hos människor nåddes den maximala nivån på 6 månader (Katan m.fl. 1997). I studier där kosttillskott av fiskolja har förbättrat hundens rörlighet, har kostens omega-3-fettsyredos varit 100-150 mg/kg0,75 och observationsperioden 2-6 månader. Detta ger en indikation för en tillräcklig mängd omega-3-fettsyror och längden på tillskottsperioden.

Omega-3-fettsyrornas inflammationsdämpande effekt kommer alltså fram genom höga doser av omega-3-fettsyror. Cellmembranens omega-3-fettsyrehalter kan i praktiken enbart höjas genom att komplettera kosten med omega-3 EPA och DHA fettsyror som fås ur fiskolja, fisk och andra marina organismer. Omega-3 alfa-linolensyra från vegetabiliska oljor omvandlas endast i mindre mängd till EPA, och borde därför inte marknadsföras som ett inflammationsdämpande omega-3 kosttillskott.

KÄLLOR:
Calder, P.C. (2010).  Omega-3 Fatty Acids and Inflammatory Processes. Nutrients, 2. 355-374.

Calder, P.C. (2012). Omega-3 polyunsaturated fatty acids and inflammatory processes: nutrition or pharmacology? Br. J. Clin. Pharmacol. 75:3. 645–662

Katan, M.B., Deslypere, J.P., van Birgelen, A.P.J.M., Penders, M. & Zegwaard, M. (1997). Kinetics of the incorporation of dietary fatty acids into serum cholesteryl esters, erythrocyte membranes, and adipose tissue: an 18-month controlled study. J. of Lipid Res. 38. 2012-2022.

Serhan, C.N. & Levy, B.D. (2018). Resolvins in inflammation: emergence of the pro-resolving superfamily of mediators. J. Clin. Invest. 128:7.

Stoeckel, K., Højvang Nielsen, L., Fuhrman, H. & Bachmann, L. (2011). Fatty acid patterns of dog erythrocyte membranes after feeding of a fish-oil based DHA-rich supplement with a base diet low in n-3 fatty acids versus a diet containing added n-3 fatty acids. Acta Vet. Scand. 53:57.

Söderlund, E. & Heikkilä, H. (2019). Suomen eläinlääkärilehti. 125:7. 407 – 413.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.